5 lucruri pe care mi-aș dori să le știu înainte de a începe

Cupertino, October 17, 2021
Asortate produse de casă inteligentă pe o masă

Calvin Wankhede / Android Authority

Construirea unei case inteligente este grozavă. De ce? Pentru că automatizarea casei îți ușurează viața.

Oricât de atrăgător ar suna, nu sunt sigur că aș fi de acord cu acest sentiment. Am încercat de-a lungul anilor nenumărate produse de automatizare a locuințelor, inclusiv câteva produse fabricate prost, pe care probabil că nu ar fi trebuit să le conectez la rețeaua mea de acasă.

Deși casa mea este, desigur, mult mai inteligentă acum, a fost o luptă grea. Cu zeci de standarde, mărci și chiar protocoale de comunicare, obținerea unei experiențe coerente este dificilă - chiar și pentru un pasionat de tehnologie.

Deși nu-mi pot distila toate călătoriile, te pot scuti de nevoia de a coborî câteva găuri de iepure deosebit de perfide. În acest scop, iată cinci lecții pe care le-am învățat din construirea propriei mele case inteligente care v-ar putea ajuta să vă construiți propriul paradis automat.

Citeste mai mult: Cele mai bune dispozitive inteligente pentru casă pe care le puteți cumpăra

1. Wi-Fi e de rahat - încercați Zigbee sau Z-Wave

Podul Sonoff zigbee pe o masă

Calvin Wankhede / Android Authority

Conectivitatea se află în centrul oricărei case inteligente, așa că hai să vorbim mai întâi despre asta. Există patru protocoale majore pentru casă inteligentă utilizate astăzi: Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee și Z-Wave.

Zigbee și Z-Wave sunt protocoale wireless precum Wi-Fi, dar funcționează foarte diferit. Sunt rețele mesh - dispozitivele se conectează și schimbă informații între ele. Dispozitivele Wi-Fi, pe de altă parte, se conectează numai la un router central și se ignoră în mare parte.

Aveți în continuare nevoie de un hub pentru Zigbee și Z-Wave, dar poate fi amplasat la mai multe camere. Atâta timp cât aveți dispozitive așezate de-a lungul drumului, dispozitivele îndepărtate nu vor avea probleme să telefoneze acasă.

Dar de ce nu Wi-Fi dacă aveți un semnal decent în toată casa? Ei bine, dispozitivele bazate pe Wi-Fi implică aproape întotdeauna un proces de asociere care le conectează la serverul producătorului. Pe lângă implicațiile de confidențialitate și securitate, acest lucru poate duce la fragmentare dacă nu sunteți atent.

Scufundare profundă: Zigbee vs Z Wave - este unul mai bun decât celălalt?

Imaginați-vă acest lucru: jumătate din dispozitivele dvs. pot fi controlate într-o singură aplicație, în timp ce restul trăiește într-un alt ecosistem cu pereți. Nu prea convenabil, nu-i așa? Ce este mai rău - automatizările sunt legate de aplicații individuale, deci nu puteți obține produse concurente pentru sincronizare.

De asemenea, dispozitivele Wi-Fi nu răspund foarte repede din experiența mea. Porniți sau dezactivați ceva ar trebui să se simtă la fel de instantaneu ca apăsarea unui comutator. Cu toate acestea, marea majoritate a dispozitivelor Wi-Fi insistă asupra unui control lent, bazat pe internet - chiar dacă vă aflați în aceeași rețea locală.

În schimb, dispozitivele Zigbee și Z-Wave nu se conectează direct la internet, iar logica de automatizare este de obicei procesată chiar pe hub-ul local. Ambele sunt și protocoale standardizate, astfel încât un singur hub poate vorbi cu dispozitive de la diferiți producători. Mai puține aplicații? Ai pariat.

Zigbee și Z-Wave nu se conectează direct la internet, iar logica de automatizare este de obicei procesată local.

Alte avantaje față de Wi-Fi includ fiabilitatea și consumul de energie. Acesta din urmă este motivul pentru care senzorii Zigbee sunt mult mai mici - nu au nevoie de o baterie masivă!

Dispozitivele Wi-Fi sunt mai ieftine, dar rezistă tentației. Protocoale precum Zigbee și Z-Wave tind să funcționeze și această liniște sufletească merită primă.

2. Difuzoarele inteligente nu sunt suficiente pentru automatizarea adevărată

Difuzoare inteligente Google și Amazon pe o margine

În timp ce marketingul vă poate face să credeți că difuzoarele inteligente, cum ar fi Nest Audio de la Google, se potrivesc perfect pentru casele inteligente, sunt jenant de rău în ceea ce privește automatizarea reală.

Rutinele Asistentului Google, care vă permit să configurați automatizări, nu sunt procesate sau executate local. Cu alte cuvinte, dacă conexiunea la internet nu reușește, rutina zilnică de seară pentru a aprinde luminile va înceta, de asemenea, să funcționeze.

În plus, platforma „casă conectată” Google nu este la fel de complet prezentată ca un hub dedicat pentru casă inteligentă. De exemplu, nu acceptă senzori de ușă sau mișcare, astfel încât nu puteți aprinde luminile în timp ce intrați într-o cameră. Declanșatoarele cross-device lipsesc, de asemenea, în întregime din rutine. Aceasta înseamnă că nici măcar nu puteți face ceva la fel de simplu ca automatizarea unui ventilator pe baza temperaturii actuale a camerei.

Puteți utiliza tehnic anumite dispozitive Nest ca senzori de prezență, dar aceștia nu funcționează pe bază de cameră. Cu alte cuvinte, puteți avea automatizări care se declanșează numai când părăsiți casa sau vă întoarceți.

Rutinelor Asistentului Google le lipsesc încă unele funcționalități critice de automatizare a locuințelor.

Este demn de remarcat faptul că gama Echo de la Amazon oferă o funcționalitate ușor mai bună în acest sens. Echo Show și Echo Plus includ ambele un radio Zigbee, permițându-le să le folosiți ca un hub adecvat.

În timp ce funcționalitatea este încă oarecum limitată în comparație cu un hub dedicat Zigbee, rutinele Amazon sunt puțin mai lustruite. Obțineți chiar și funcționalități de bază de comandă vocală în timp ce sunteți offline. Acestea fiind spuse, rețineți că dispozitivele Echo mai ieftine pot automatiza numai dispozitivele bazate pe Wi-Fi.

Citeste mai mult: Care este cel mai bun difuzor Echo?

Hub Samsung SmartThings

Edgar Cervantes / Android Authority

Acum că am stabilit de ce s-ar putea să doriți un hub dedicat atunci când construiți o casă inteligentă, haideți să parcurgem opțiunile dvs. Acesta este un dispozitiv la care se conectează orice altceva din casa ta, astfel încât fiabilitatea și ușurința de utilizare sunt de o importanță capitală.

În esență, există două tipuri de hub-uri care sunt blocate de un producător și cele care se vor conecta la aproape orice. Ecosistemele închise promit adesea o experiență mai curată a utilizatorului. Cu toate acestea, am constatat că doar marketingul vorbește fie pentru protocoale proprii, stickere de „certificare”, fie pentru prime de preț nejustificate. Mai multe despre asta într-o secțiune ulterioară.

Ecosistemele de automatizare casnică proprietare sunt frustrante. Interoperabilitatea este importantă!

Deocamdată, ce hub ar trebui să obțineți dacă abia începeți? Iată câteva pe care le-aș recomanda:

  • SmartThings: Dezvoltat de Samsung, SmartThings este ușor de utilizat și intuitiv. Este compatibil cu o gamă largă de produse Zigbee și Z-Wave și chiar acceptă pluginuri dezvoltate de comunitate pentru dispozitive non-standard.
  • Asistent la domiciliu: În timp ce Home Assistant este cea mai puternică și configurabilă platformă din această listă, din păcate nu este foarte potrivită pentru începători. La fel ca majoritatea proiectelor open-source, totuși, are o comunitate imensă care adaugă mereu funcții și dispozitive noi. Dacă sunteți un coleg, nu este nimic mai bun. Fiți avertizat că este mai mult decât un simplu proiect de weekend.
  • Hubitat: Chiar dacă Hubitat este unul dintre jucătorii mai mici din industria caselor inteligente, combină cele mai bune aspecte ale SmartThings și Home Assistant. Este simplu, bogat în funcții și controlat local. Hubitat se mândrește cu personalizarea și suportul excelent al dispozitivului.
  • HomeKit: Platforma Apple HomeKit este surprinzător de bogată în funcții și versatilă. HomeKit transformă dispozitivele dvs. într-un hub - deci un HomePod, Apple TV sau iPad este tot ce aveți nevoie. Dezavantajul este că dispozitivele și automatizările dvs. sunt controlate local, spre deosebire de Google Home. Dezavantajul? Fără suport Zigbee sau Z-Wave - veți avea nevoie de un hub separat pentru aceste protocoale. Totuși, elimină fragmentarea Wi-Fi-ului și problemele de control local.

4. Casele inteligente nu trebuie să fie scumpe

Becuri cu filament Philips Hue de toate dimensiunile

Presupunând că ați ales Zigbee sau Z-Wave ca protocolul dvs. de casă inteligentă, nu există niciun motiv să vă țineți de un singur brand sau ecosistem.

SmartThings și HomeKit păstrează ambele o listă de rufe cu mărci partenere și dispozitive compatibile pe site-urile lor web respective. Hubitat și Home Assistant nu oferă certificări din cauza naturii lor deschise, ci funcționează cu mai multe dispozitive decât v-ați aștepta.

De ce este important acest lucru? Luați senzori de mișcare, de exemplu. Dacă dețineți un hub SmartThings, nu trebuie să cumpărați senzori Samsung de la prima parte. O alternativă utilă este multi-senzorul Z-Wave Aeotec care rulează temperatura, umiditatea, mișcarea și detectarea UV într-un singur pachet. O altă opțiune promițătoare este senzorul Enbrighten al GE, care include un întrerupător de lumină în perete și, în schimb, preia alimentarea de la perete. Alegerile sunt nesfârșite.

Vezi si: Cele mai bune becuri inteligente - Philips, Lifx și multe altele

Dacă sunteți puțin mai aventuroși, opțiunile mai puțin cunoscute, cum ar fi Aqara Xiaomi, Sonoff eWelink și platformele Trådfri de la Ikea, merită să aruncați o privire. Din experiența mea, dispozitivele de la aceste mărci oferă aproape întotdeauna rezultate acceptabile la o fracțiune din cost.

Compatibilitatea nu este întotdeauna garantată, desigur, dar o simplă căutare pe Google sau două pot ajunge să economisiți tone de bani.

Produsele inteligente pentru case Ikea și Xiaomi oferă performanțe acceptabile la prețuri impresionant de mici.

Desigur, există câteva excepții notabile. Philips Hue, de exemplu, este extrem de ușor de configurat, dar nu este un ecosistem foarte deschis. Puteți împerechea mai multe dispozitive Zigbee de la terțe părți, dar dacă nu sunt certificate în cadrul programului „Friends of Hue”, funcționalitatea nu este garantată. Accesoriile Hue oficiale, cum ar fi senzorii, nu sunt nici ele ieftine, în parte pentru că există atât de puține alternative. În mod surprinzător, majoritatea utilizatorilor Hue pe care îi cunosc pur și simplu au ajuns să obțină un al doilea hub pentru alte dispozitive.

5. Norul nu este fiabil: casele inteligente au încă nevoie de control manual

Wireless Zigbee pornește o masă

Calvin Wankhede / Android Authority

Wireless Zigbee comută de la Aqara și Sonoff

Odată ce automatizările sunt puse în funcțiune, este posibil să fiți tentați să scăpați de acele comutatoare de lumină „moștenite”. La urma urmei, nu doriți ca cineva să vă stingă luminile inteligente și să vă spargă automatizările, nu? Ei bine, nu este chiar atât de simplu.

Cu excepția cazului în care locuiți singur, este important ca inteligența casei dvs. să fie cât mai discretă. Ceea ce funcționează bine pentru dvs. probabil nu este alegerea ideală pentru altcineva. Și ultimul lucru pe care îl dorești este un membru al familiei sau un oaspete care nici măcar nu poate aprinde o lumină. Crede-mă - am fost acolo.

Un alt punct de luat în considerare este că întreruperile serverului sunt extrem de frecvente. Chiar și nume mari precum Hue, Tuya și GE tind să rămână offline din când în când. Cu cât vă legați mai multe servicii, cu atât este mai probabil ca aceste întreruperi să vă afecteze. Conexiunile cloud-to-cloud precum Google-Hue mi-au eșuat de mai multe ori, chiar dacă ambele platforme au funcționat bine prin aplicațiile lor respective.

Încercați și proiectați-vă casa inteligentă cu funcționalitate offline disponibilă ca alternativă.

Una peste alta, proiectați-vă sistemul de automatizare având în vedere funcționalitatea offline. Acest lucru, desigur, începe cu alegerea unui hub care nu se transformă într-o greutate pentru hârtie în absența unei conexiuni la internet. În ceea ce privește controlul manual, întrerupătoarele încă domină suprem. Dacă sunteți îngrijorat de distrugerea puterii dispozitivelor dvs. inteligente, comutatoarele inteligente sunt o idee minunată. Automatizările dvs. vor rula în continuare și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la restabilirea alimentării manual.

Personal, folosesc comutatoare Zigbee fără fir, cu baterie, care stau chiar lângă comutatoarele mele stupide. Recunosc că nu este cea mai frumoasă soluție, dar ați putea obține și soluții adecvate în perete. Comutatoarele de la Lutron și Inovelli sunt extrem de recomandate, dar fiți atenți că costă puțin mai mult.

Vezi si: Cele mai bune aplicații de automatizare pentru Android


Sperăm că constatările mele vă vor ajuta să vă ușurați drumul automatizării la domiciliu. Ultimul meu sfat ar fi să începi puțin - încercați să vă limitați la câteva dispozitive și senzori la început.

Puteți oricând să implementați mai mult hardware în mod incremental, în funcție de nevoile dvs. Această abordare vă permite, de asemenea, să obțineți o experiență valoroasă din lumea reală. S-ar putea să vă dați seama în cele din urmă că anumite lucruri nu merită automatizate sau că trebuie să vă redirecționați resursele în altă parte. Construirea unei case inteligente și punerea ei în funcțiune cu adevărat este un maraton, nu un sprint.

Best selling & Top trending HomeKit product in our shop at this moment

HomeKit.Blog is in no way affiliated with or endorsed by Apple Inc. or Apple related subsidiaries.

All images, videos and logos are the copyright of the respective rights holders, and this website does not claim ownership or copyright of the aforementioned.

All information about products mentioned on this site has been collected in good faith. However, the information relating to them, may not be 100% accurate, as we only rely on the information we are able to gather from the companies themselves or the resellers who stock these products, and therefore cannot be held responsible for any inaccuracies arising from the aforementioned sources, or any subsequent changes that are made that we have not been made aware of.

HomeKit.Blog Is A Participant In The Amazon Services LLC Associates Program, An Affiliate Advertising Program Designed To Provide A Means For Sites To Earn Advertising Fees By Advertising And Linking To Amazon Store (Amazon.com, Or Endless.com, MYHABIT.com, SmallParts.com, Or AmazonWireless.com).

The opinions expressed on this website by our contributors do not necessarily represent the views of the website owners. 

Copyright © 2022 HomeKit Blog
. All rights reserved
United States